Crtice iz povijesti ili Kako smo proveli nedjelju [FOTO]

Na nedjeljni izlet, koji je bio rezerviran za pohod po okolici Tkona na Pašmanu, poveli smo prijatelje iz PD Sv. Jure Solin.

Trasa (op.a. staza označena na priloženoj mapi nije markirana) je duga 9,5 km. Interesantna je i puna znamenitosti koje vrijedi obići, a nije čak ni zahtjevna. Skoro cijelom dužinom staze postoje vidici s kojih puca pogled – s jedne strane na Donje more, a s druge na Velebit.

Na nedjeljnom pohodu obišli smo Čokovac, Ugrinić dvore, Stražu i Kalvariju.

Dvorac Ugrinić u šumi Crnike, sagrađen u 16. st., na putu za sidrišta s donje (južne strane) otoka, ostavština su Ugrinića iz plemena Šubića. Dvorac Ugrinić je zapravo kamena utvrda na dvije etaže okružena moćnim i visokim zidom. Utvrda je koristila za smještaj vojne posade s obiteljima i predaka današnjih stanovnika mjesta Ugrinić, a po svemu sudeći u njoj je moglo istodobno živjeti oko 50 ljudi. Cijela utvrda je prepuna manjih i većih prostorija, a pomnijim pregledavanjem još i danas se može lijepo vidjeti gdje je bila kuhinja, radni prostor ili prostor za čuvanje domaćih životinja. Na katu utvrde ostala je ne srušena velika kula, očito za poglavara, a odmah uz nju je kruna cisterne na otvorenom, s lijepom kamenom klupom.

Pavao Porubić

Zanimljivost ovog pohoda je posjet mjestu gdje je otvoren prvi planinarski dom u Dalmaciji. Prenosimo vam crtice iz povijesti Tkona:


Crtice iz povijesti Tkona, Biogradski zbornik, Zadar 1990.

Izdavači: Zavod za povijesna znanosti, Filozofskaog fakulteta – Zadar, SIZ kulture Općine – Biograd,
Glavni urednik Šime Batović

Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u Biogradu od 11. do 13. studenoga 1988. godine

Kronika – pregled važnijih vijesti…
God. 1899.

NA ĆOKOVCU JE OTVOREN PRVI PLANINARSKI DOM U DALMACIJI

Osniva se u Dalmaciji prvo planinarsko društvo pod imenom Planinarsko-turističko društvo “LIBURNIJA” u Zadru. Cilj je ovog društva pronalaženje i istraživanje prirodnih ljepota Kraljevine Dalmacije, osiguranje pristupnih putova do takvih objekata, opisivanje špilja i dr., u koju je svrhu osnovan i speleološki odsjek, prvi takve vrste u Hrvatskoj (god. 1900). Društvo je unapređivalo izletnički i planinarski turizam.

Ukidanjem crkvenih redova, posljednji redovnik benediktinaca Petar Pletikosić otkupio je 1840. od austriskog državnog erara samostan sv. Kuzme i Damjana na Čokovcu i pred svoju smrt ostavio ga je župnoj crkvi u Tkonu. Znameniti don Stipe Banov, župnik u Tkonu, sklopio je ugovor s “Liburnijom” o zakupu bivšeg samostana na određeni broj godina.

Od ove crkvene nadarbine “Liburnija” je 1907. iznajmila za svoje potrebe stambene prostorije samostana. Društvo je otvorilo i prvu “turističku stanicu” u ovom starom tada napuštenom benediktinskom samostanu na Ćokovcu, PRVI PLANINARSKI DOM U DALMACIJI a to je bio u stvari i prvi planinarsko-turistički dom u Dalmaciji.

Uz njega otvorena je turistička kuća na brdu sv. Ilije na Pelješcu i u tvrđavi sv. Mihovila nad Prekom. Bilo je u planu da se na Ćokovcu izgradi žičara – uspinjača za prijevoz planinara i izletnika (92m/nm).

 

 

Podijeli: