Triglavska jezera [FOTO]

17.-19.10.2017.

Dolina Triglavskih jezera je krška alpska ledenjačka dolina između Bohinja i Trente, sa 7 glacijalnih jezera koja su formirana u depresijama s vodonepropusnim naslagama. Najniži dio 8 km duge doline je na 1300 metara nadmorske visine, a najviši na 2000 metara.

Dolina nije poznata samo po svojim jezerima, nego i po krškim fenomenima, fosilima, te bujnoj flori i fauni.
Dolina je izrazito asimetrična. Na istočnoj strani su stijene grebena Tičarica, Kopice i Zelnarica kojih u nižim predjelima pokrivaju veliki sipari, dok su na zapadnoj strani velike površine škrapa koje postepeno rastu prema grebenu Lepog Špičja.

Dolina Triglavskih jezera jedno je od prvih zaštićenih područja prirode u Sloveniji, a 1924. godine dolina je bila zaštićena kao Alpski park te se ta godina smatra godinom osnivanja prvog slovenskog nacionalnog parka.

Mi smo na ovaj prekrasan hiking/trekking krenuli s planine Blato gdje smo ostavili automobil te smo preko Planine pri Jezeru, Planine Dedno polje i Planine Ovčarija dopješačili do doline Triglavskih jezera i Dvojnog jezera gdje se nalazi Koča pri Triglavskih jezerih.

U nedalekoj izdvojenoj zimskoj sobi prespavali smo dvije noći, a cimeri su nam bili dva mlada, vrlo ugodna i zanimljiva Katalonaca.

triglav-jezera_00026

Picture 26 of 30

Podijeli: