Opasnosti u planini

U planinu se ne smije poći bez iskustva. Neiskusan planinar mora se priključiti onim iskusnijima, što se postiže učlanjenjem u planinarsko društvo te sudjelovanjem na društvenim izletima. 

Prije samog odlaska u planinu, nakon što smo obavili sve prethodne pripreme, te po više puta provjerili sadržaj svog ruksaka (da se nije nešto zaboravilo) jako je važno o smjeru putovanja obavijestiti obitelj, prijatelje ili planinarsko društvo, a prije nego se nastavi zacrtanim putem, isto tako i domara u planinarskom domu (u slučaju boravka u planinarskom skloništu, upisati se u dnevnik/knjigu posjeta i naznačiti odakle ste se i u kojem smjeru uputili).

Vrlo je opasno kretati se sam planinama jer vam u slučaju nezgode nema tko pružiti pomoć. Nadalje, valja izbjegavati kretanje noću, pogotovo Dinarskim planinama koje obiluju jamama i škrapama, koje su potencijalna opasnost. Po kraškom terenu treba se kretati opreznije zbog mogućih ozljeda zgloba, ali i ugriza zmija (koji na svu sreću nisu tako česti).

Za vrijeme dužih tura, pogotovo ljeti, treba izbjegavati sunčanje i izležavanje na suncu, ma kako vam godilo, jer ono izaziva tromost i umor. Za vrijeme podnevne žege, od 12 pa do 14 sati, najbolje je planirati odmor zbog opasnosti od toplotnog udara i sunčanice. Glavu, zatiljak i ramena treba zaštititi od sunca, te duže uspone ljeti započinjati ranom zorom.

Neki put ćete bit prisiljeni prenoćiti na otvorenom ili pod šatorom. Najprikladnije mjesto za kampiranje je šuma, nikako na livadama, dnu dolina (mrazišta) ili osamljenim stablima (opasnost od udara groma).

Najčešća i najveća opasnost u planini je nevrijeme. Tada se treba kloniti svakog puta i ne izlaziti iz zaklona.

Vodu sumnjive čistoće, kišnicu i snježnicu bilo bi poželjno prokuhati ili koristiti neku od tableta za pročišćavanje vode.

U svakom se trenutku pješačenja treba brinuti o orijentaciji u prostoru, te u svakom trenutku znati gdje se nalazite. Na svu sreću, većina planinarskih staza je dobro označena, tako da postoji mala vjerojatnost da se izgubite. Ipak, u slučaju pogreške bolje je vratiti se do posljednje viđene markacije, nego improvizirati.

Životinja se u planini trebate najmanje bojati, a oružje vam ne treba, jer životinje rijetko kad napadnu čovjeka.

Podijeli: