Opasnosti u planini

U planinu se ne smije poći bez iskustva, neiskusan planinar mora se priključiti onim iskusnijim, što se postiže učlanjenjem u planinarsko društvo te sudjelovanjem na društvenim izletima.

Prije samog odlaska u planinu nakon što smo obavili sve prethodne pripreme, te po više puta prekontrolirali sadržaj svoga ruksaka (da se nije nešto zaboravilo) jako je važno o smjeru putovanja obavijestiti obitelj ili planinarsko društvo, a isto tako i domara u planinarskom domu, prije nego se nastavi zacrtanim putem.

Kretati se planinom sam je vrlo opasno jer vam u slučaju nezgode nema tko pružit pomoć. Nadalje, kretanje noću izbjegavajte, pogotovo Dinarskim planinama koje obiluju jamama i škrapama, koje su potencijalna opasnost. Po kraškom terenu treba se opreznije kretati zbog mogućih ozljeda zgloba, a i ujeda zmija, koji na svu sreću nisu tako česti kao ovo prvo što smo naveli.

Za vrijeme dužih tura, pogotovo ljeti treba izbjegavati sunčanje i izležavanje na suncu, ma kako vam godilo, jer ono izaziva tromost i umor. Najbolje je za vrijeme podnevne žege, od 12 pa do 14 sati, planirati odmor zbog opasnosti od toplotnog udara i sunčanice. Glavu, zatiljak i ramena treba zaštititi od sunca, te duže uspone ljeti započinjati ranom zorom.

Neki put ćete bit prisiljeni prenoćiti na otvorenom ili pod šatorom. Najprikladnije mjesto za kampiranje je šuma, nikako na livadama, dnu dolina, (mrazišta)  ili osamljenim stablima (opasnost od udara groma).

Najčešća i najveća opasnost u planini je nevrijeme. Tad se treba kloniti svakog puta i ne izlaziti iz zaklona.

Vodu sumnjive čistoće, kišnicu i snježnicu bilo bi poželjno prokuhati ili koristiti neku od tableta za pročišćavanje vode.

U svakom se trenutku pješačenja treba brinuti o orijentaciji u prostoru, te u svakom trenutku znati gdje se nalazite. Na svu sreću većina planinarskih staza je dobro označena, tako da postoji mala vjerojatnost da se izgubite. Ipak, u slučaju pogreške bolje je vratiti se nego improvizirati.

Životinja se u planini trebate najmanje bojati. Oružje vam ne treba, jer životinje rijetko kad napadnu čovjeka.

Podijeli: