Pitanja i odgovori

  • Gdje pronaći informacije o planinarstvu?

U gradskoj knjižnici se može naći pregršt zanimljivih knjiga, putopisa i vodiča o našim planinama.

Izvrstan način je pohađanje planinarskih škola koje redovno organiziraju neka planinarska društva i savezi. Planinarska škola je temelj za pohađanje daljeg školovanja planinara (alpinisti, speleolozi, vodiči, markacisti itd.).
U današnje vrijeme je najbrže doći do podataka internetom! Tako postoje brojne domaće i strane stranice koje se bave planinarstvom. I ove naše stranice nude veze (linkove) na neke od takvih stranica.

Za one koji se počinju zanimati za ove teme, preporučujemo posjetu stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.

  • Kakvu obuću odabrati pri kupnji?

Ograničit ćemo odgovor  na kategoriju planinarske izletničke obuće.

Cipele (visoke ili poluvisoke) moraju biti čvrste i čuvati zglob od uganuća. Pri kupnji planinarske obuće obavezno kupujemo broj veće cipele. Preporuka je da cipele imaju “Vibram” ili sličnu oznaku đona, koji garantiraju  izdržljivost i kvalitetu. Ne treba kupovati cipele koje su namijenjene alpinizmu jer nisu primjerene za duže hodanje. Savjetujemo odabrati cipele namijenjene svim godišnjim dobima. Cipele namijenjene gorskom planinarenju su dobre za sve terene iako su malo teže. Kasnije možemo kupiti uz njih druge, lakše cipele.

Proizvođači u deklaracijama navode namjenu cipela i njihove osobine. Dobro je da su cipele nepromočive tj. da imaju membrane od GoreTexa, SimpaTexa i sličnih materijala.

Danas “ozbiljni” proizvođači planinarske obuće rade modele posebno namijenjene ženama ili muškarcima. To nalažu razlike u anatomiji, pa se pri kupnji i o tome može voditi računa.

Podijeli: