O ŠKOLI

Opću planinarsku školu organizira Planinarsko društvo Belveder iz Biograda na Moru, a u izvedbi pomažu Stanica planinarskih vodiča Zadar i HGSS Stanica Zadar. Škola pruža osnovno obrazovanje iz planinarstva kako bi se njeni polaznici znali sigurnije kretati u planini, bolje snaći u slučaju nezgode, upoznali s prirodom u kojoj će uživati, a time i produbili svijest o potrebi njenog očuvanja.

Opća planinarska škola temelj je i uvjet za škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinizam, speleologija, vodička služba). Gradivo se temelji na programu Hrvatskog planinarskog saveza, a podijeljeno je u dvije cjeline: teoretsku i praktičnu (vježbe u planini tijekom vikenda). 

Praktični dio odvijat će se kroz 8 izleta, od čega će najmanje 3 biti višednevna, sa noćenjem u planinarkom objektu ili šatoru. Teoretski dio sastoji se od 16 predavanja koja će se održavati četvrtkom u 18.00 sati u prostorijama PD Belvedera u kampu Sv. Dominik u Biogradu na Moru. Predavači i instruktori su iskusni planinari, vodiči i članovi HGSS-a.

Polaznici škole mogu biti isključivo članovi osnovnih planinarskih udruga članica HPS-a s plaćenom članarinom za tekuću godinu i s navršenih 15 godina, a do punoljetnosti je potrebna suglasnost roditelja ili staratelja.

 

ZAVRŠNI ISPIT I DIPLOMA

Po završetku predavanja i vježbi polaznici škole polažu ispit pred komisijom sastavljenom od predavača. Ispitu mogu pristupiti polaznici koji su prisustvovali barem 70% vježbi i predavanja. Polaznicima koji su uspješno završili školu uručit će se diplome HPS-a o završenoj Općoj planinarskoj školi.

 

KOTIZACIJA

Kotizacija za Opću planinarsku školu iznosi 70 € (527.42 HRK), a u nju su uključeni: organizacija škole, pomoćno uže od 5 metara i planinarski udžbenik.

U kotizaciju nisu uključeni troškovi izleta (prijevoz i hrana). Prijevoz na izlete nije organiziran i odvija se u vlastitom aranžmanu (dogovorom između sudionika izleta).

 

UPISI

Prije prijave, molimo da pažljivo proučite informacije, napomene i plan odvijanja škole, kako se ne bi prijavili, pa onda shvatili da nemate slobodnih termina u vrijeme odvijanja predavanja i/ili izleta.

Prijave za upis možete slati na službeni email Društva: pd.belveder@gmail.com.

BROJ SUDIONIKA JE OGRANIČEN!

 

INFORMACIJE:

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na službeni email Društva: pd.belveder@gmail.com ili voditelju škole Borisu Golemu na mob: 091 600 1283.

 

NAPOMENE:

Tijekom škole, voditelj prati pohađanje predavanja te zalaganje sudionika u provođenju praktičnih vježbi i zadataka te za svakog polaznika utvrđuje zadovoljava li uvjete uspješnosti završetka škole.

Uvjeti uspješnog završetka škole su:

  • zalaganje u ispunjenju zadataka,
  • sudjelovanje na najmanje 70% izleta,
  • sudjelovanje na najmanje 70% predavanja.

U slučaju da polaznik, iz opravdanih razloga, nije mogao sudjelovati u dovoljnom broju predavanja ili izleta, voditelj škole može odrediti dodatne uvjete, npr. sudjelovanje na dodatnim izletima, vježbama ili slično.

Sudionici škole/izleta obavezni su biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri Hrvatskom planinarskom savezu, sa markicom za tekuću godinu te iskaznicu za vrijeme izleta imati kod sebe.

Prijavom na školu/izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, čime se otklanja odgovornost organizatora i vodiča od eventualnih neželjenih posljedica.

Prijava na školu/ izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i videozapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti PD Belveder i SPV Zadar.

 

PLAN I PROGRAM ŠKOLE*:

 

PLAN I PROGRAM 2. OPŠ
07.09.2023. četvrtak predavanja Predstavljanje
Planinarstvo
Oprema
09./10.09.2023. subota/nedjelja izlet NP Paklenica
14.09.2023. četvrtak predavanja Pripreme za odlazak u planinu
Kretanje u planinama
Boravak u planinama
17.09.2023. nedjelja izlet Pašman
21.09.2023. četvrtak predavanja Orijentacija
Orijentacija – rad na karti
Opasnosti u planinama
23./24.09.2023. subota/nedjelja izlet Rujno
28.09.2023. četvrtak predavanja Osnove speleologije
Zaštita prirode
Meteorologija
01.10.2023. nedjelja izlet Špilja Modrič
05.10.2023. četvrtak predavanja Planine
Povijest planinarstva
08.10.2023. nedjelja izlet Mosor
12.10.2023. četvrtak predavanja Korištenje tehničke opreme
Prva pomoć
14.10.2023. nedjelja izlet Sjeverni Velebit
19.10.2023. četvrtak ispit pismeni 
21./22.10.2023. subota/nedjelja izlet Vlaški-Sveto Brdo-Dušice
26.10.2023. četvrtak ispit usmeni 
28./29.10.2023. subota/nedjelja izlet završni (po dogovoru)

 

* Plan je podložan promjenama sukladno raspoloživosti objekata, prijevoza, vremenskoj prognozi i drugim subjektivnim i objektivnim poteškoćama.

Dodjela diploma će biti organizirana u prostorijama PD Belveder po dolasku diploma.

 

 

Podijeli: