Izlet u Nacionalni park Risnjak

17,18,19. lipnja 2016.

Planinarsko društvo Belveder i Stanica planinarskih vodiča Zadar poziva Vas na prekrasan izlet u Gorski kotar i posjet Nacionalnom parku Risnjak,, šumovitom gorskom masivu u Gorskom kotaru,koji je ime dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku. Površina nacionalnog parka je 64 km2, a zbog čvorišnog položaja na prijelazu iz Alpa u Dinaride te iz Sredozemlja u Panoniju, na malom su području okupljene gotovo sve vrste šuma ovih prostora te mnoge biljne i životinjske vrste. Ljubitelji prirode na Risnjak dolaze zbog ljepota planine, šume, voda i krša.

risnjak1

Najviše je planinara koje osobito privlači prostor oko najvišeg vrha masiva. Vrh Risnjaka podjednako je atraktivan u sva godišnja doba, zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvijetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad se šume kupaju u različitim bojama. Bogati životinjski svijet ovoga nacionalnog parka osim „zaštitnika” risa čine i smeđi medvjed uz vuka,, tri najveće zvijeri u Evropi.. Risnjak je poznat i po veličanstvenim vidicima koji se pružaju prema otocima Kvarnerskog zaljeva i prema gorama u susjednoj Sloveniji sve do Alpa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz posjet masivu Risnjaka i njegovu samom vrhu posjetit ćemo i hidro geomorfološki spomenik prirode, izvor rijeke Kupe, te planinski masiv Snježnika.Izlet koji je pred nama najbolje će dočarat rijeći velikog zaljubljenika u Risnjak poznatog botaničara i glavnog inicijatora proglašenja ovog područja Nacionalnim parkom pok. Ive Horvata:  “Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao.”

risnjak3

Sastanak zainteresiranih za ovaj izlet u prostorijama PD-Belveder (kamp sv. Dominik, oli ti glavni stožer) sa početkom u 19:00 ovaj četvrtak 16. lipnja 2016.

 

Podijeli: