Izlet u Nacionalni park Risnjak

20.-21.LIPNJA .2015

Planinarsko društvo Belveder i Stanica planinarskih vodiča Zadar poziva Vas na prekrasan dvodnevni izlet u Gorski kotar i posjet Nacionalnom parku Risnjak,, šumovitom gorskom masivu u Gorskom kotaru,koji je ime dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku. Površina nacionalnog parka je 64 km2, a zbog čvorišnog položaja na prijelazu iz Alpa u Dinaride te iz Sredozemlja u Panoniju, na malom su području okupljene gotovo sve vrste šuma ovih prostora te mnoge biljne i životinjske vrste. Ljubitelji prirode na Risnjak dolaze zbog ljepota planine, šume, voda i krša.

najava_2

Najviše je planinara koje osobito privlači prostor oko najvišeg vrha masiva. Vrh Risnjaka podjednako je atraktivan u sva godišnja doba, zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvijetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad se šume kupaju u različitim bojama. Bogati životinjski svijet ovoga nacionalnog parka osim „zaštitnika” risa čine i smeđi medvjed uz vuka,, tri najveće zvijeri u Evropi.. Risnjak je poznat i po veličanstvenim vidicima koji se pružaju prema otocima Kvarnerskog zaljeva i prema gorama u susjednoj Sloveniji sve do Alpa.

Uz posjet masivu Risnjaka i   njegovu samom vrhu posjetit ćemo i hidro geomorfološki spomenik prirode, izvor rijeke Kupe, te planinski masiv Snježnika.Izlet koji je   pred nama ,,najbolje će   dočarat rijeći velikog zaljubljenika u Risnjak,,poznatog botaničara,,i   glavnog inicijatora proglašenja ovog područja Nacionalnim parkom.pok.Ive Horvata

najava_1

“Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao.”

 DINAMIČKI PLAN IZLETA

20.lipnja.2015 ( prvi dan )

06:30 – okupljanje sudionika izleta na parkingu trgovačkog centra „Interšpar“ u Zadru

07:00 – polazak prema odredištu ,, skijaškom centru Platak.. koji se nalazi u planinskom društvu Snježnika i Risnjaka. Na pola je sata vožnje od Rijeke i na 10-ak kilometara zračne linije od mora. Iz tog je razloga i klima specifična – miješaju se planinska i mediteranska, pa nije neuobičajeno da je Platak prekriven snijegom kad je u Primorju temperatura dobrano iznad nule, ili da su mu vrhovi snijegom prekriveni i u travnju.

I kad nije pod snijegom, Platak je tradicionalno i popularno odredište brojnih planinara i šetača. Njegove su makadamske ceste izvrsne za brdski biciklizam a blizina Risnjaka i Snježnika čini ga polazišnom točkom za ljubitelje dužih pješačkih tura.

09:00 – polusatna pauza

11:00 – planirani dolazak na Platak,,,( parking pred Malim Planinarskim domom Sušak ,,koji se nalazi na 1127 metara nadmorske visine )

11:00 – 12:00 – pauza

12:00 – 12:30 – priprema za hodnju ( provjeriti rančeve,,nadopuniti zalihe vode 2L minimum..pripremit pokrivala za   glavu ,,oni osjetljive puti namazat se   kremom protiv sunca itd..)

12:30 – poćetak hodnje prema Snježniku te našem krajnjem našem odredištu Risnjaku i planinarskom domu Schlosserov dom na 1418 m nadmorske visine,,( planinarski dom se nalazi se na sedlu između vrhova Velikog i južnog Malog Risnjaka, na Schlosserovoj livadi. Nazvan je po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, prvom predsjedniku HPD‑a i osnivaču hrvatske botanike.)

14:00 – dolazak na vrh Snježnik 1506m..inaće sam   vrh je slikoviti greben,,okružen strmim zelenim livadama i prekrasnim pogledima koji može zahvaliti svojim izdvojenim položajem i visini ,,stoga ne čudi da   je Snježnik jedan od   najlipših vidikovaca lipe nan Rvacke…pogledi sežu na   sve strane ,,na susjednu nam Sloveniju,,Učku…Riječki zaljev i sjeverni jadranski otoci ko   na dlanu .Samo ime Snježnik je   dobio po ogromnim   količinama   snijega,,koji se unatoč blizini mora zadržava do kasnoga proljeća.

15:00 – nastavak hodnje hrptom Snježnika prema Srebrnim vratima..i dalje prema Lazcu,, livadi smještenoj između planinskih grebena Risnjaka i Snježnika, koja ostavlja bez daha   svojim prostranstvom i šarenilom boja raznolikog bilja.

16:30 – dolazak na Lazac,,,odakle nam do   Schlosserovog doma   treba još 1:30 dodatnog napora do   zasluženog odmora i objeda.

17:00– nastavak hodnje prema Risnjaku

18:30 – dolazak u dom,,raspremanje,,,razmještaj za noćenje

19:15 – objed

 

21.lipnja.2015 ( drugi dan )

07:00 – ustajanje

07:00 – 08:00 – dorućak

08:30 – priprema za hodnju i hodnja do obližnjeg vrha V.Risnjak ( 1528m )

08:50 – izlazak na vrh V.Risnjaka,,jednog od najslikovitijih hrvatskih vrhova,,,pogotovo stoga što se   sa vrha nemogu vidit naselja ,,već nepregledne goranske šume iz kojih izranjaju brojni znani i   neznani vrhovi ,,,Pogledi sežu daleko do   Velebita,,,Lokvarskog jezera,, Bjelolasice i otoka Krka.,,Slovenskog Snježnika ,Istre i Čićarije itd

09:30 – silazak sa vrha ,,sređivanje spavaona te priprema za odlazak i hodnju prema Crnom Lugu

10:30 – poćetak hodnje , Horvatovom stazom prema Crnom Lugu,, mjesta smještenog u podnožju Risnjaka. Okružuju ga zelene livade i tamna crnogorična šuma po kojoj je i mjesto dobilo ime. Nalazi se na nadmorskoj visini od 726 m i zajedno s obližnjim Malim Selom smješteno je uz cestu Delnice-Prezid.Crni Lug je ujedino i polazišna točka za obilazak Risnjaka, Snježnika i Izvora Kupe. U samom mjestu nalazi se Uprava Nacionalnog parka „Risnjak“ i glavni ulaz u park.

14:00 –dolazak do zaselka Bijela Vodica,,,dva kilometra udaljenosti od samog središta Crnog Luga..

14:30 – ukrcaj u vozila i   odlazak do obližnjeg sela Razloge…do kojeg dolazimo za   otprilike 15 minuta

14:50 – polazak prema izvoru rijeke Kupe

15.30 – dolazak do izvora rijeke Kupe, jedne od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje očarava svojim izgledom.Ujedino je gornji tok rijeke Kupe zbog bogatstva flore i faune prozvan „Čudesnom dolinom leptira.“

16:30 –rastanak sa vrelom Kupe i silazak prema Razlogama i vozilu,,, pješačka staza iz Razloga serpentinskog je karaktera te će nam za povratak biti potrebno dvostruko više vrimena.

17:30 – dolazak do vozila,,raspremanje ,,pripremanje za put do   doma  

18:00– polazak prema Zadru

20:00 – polusatna pauza

22:30 – dolazak u Zadar

 

Cijena koštanja izleta: na   upit

U cijenu koštanja izleta uračunato:

Prijevoz,,ulaznice u NP-Risnjak,,većera i noćenje u domu

 

Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka),,te   većera u Planinarskom domu „Schlosserov dom“

Prijevoz: zavisno o broju sudionika ( kombi,,minibus )

Oprema: izletnička – prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planin. iskaznica, mobitel, baterijska lampa,,zaštita protiv sunca

Težina: Srednje teško

Informacije: Robert Pejić 098-742-983

Vodič : Robert Pejić

Pomoćni vodič: – Josip Barišić

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostim

VAŽNO !!!

Krajni rok prijave za   ovaj izlet uz   uplatu minimum 100kn kotizacije je zaključno   do 7.lipnja 2015.

Sastanak učesnika izleta održat će se   u prostorijama PD-Paklenica 11.lipnja.2015, sa početkom u 19:00.

Podijeli: