Najava 4. međunarodnog planinarskog pohoda “Hajdemo do Vrane”

PD Belveder i sljedeće godine organizira već tradicionalni, međunarodni, pohod “Hajdemo do Vrane“.

Pohod će se održati u nedjelju, 8. travnja 2018., a okupljanje započinje u 9h kod Hana Jusufa Maškovića, u Vrani.

Pozivamo sve planinare, šetače, ljubitelje prirode i sve ljude dobre volje da ovaj pohod uvrste u svoje planova za 2018. godinu te se nadamo Vašem sudjelovanju u istom.

Detalje o pohodu, satnice i drugo, pravovremeno ćemo objavljivati na našoj web stranici www.pd-belveder.hr te našem facebook profilu www.facebook.com/PdBelveder/, a za sve informacije uvijek se možete javiti i predsjedniku PD Belveder Robertu Pejić tel. 098/742-983.

Radujemo se Vašem dolasku.

 

Staza je dio plave linije Via Dinarice.

Sa početkom kod Hana Jusufa Maškovića staza vodi do starog grada Vrane Laurane, utvrde Templara, jedva kojih pedesetak metara udaljenosti od Hana, koji je za vrijeme Kandijskih ratova dobrano razoren mletačkim topovima. U sklopu starog grada Vrane je benediktinski samostan svetog Grgura, u kojem se čuvala hrvatska kruna, sjedište je hrvatskog bana i priora vranskog Ivana Palizane.

Put dalje vodi do Pećine, lokaliteta pronalazaka starorimskih ostataka „svetišta Nimfi“, iznimne znamenitosti prirodne i kulturne baštine, jer je riječ o izvoru vode kojom se u rimsko doba opskrbljivao antički Zadar (Jader). Staza se zatim uspinje iznad Pećine te se nakon kratka vremena dolazi do uređena vidikovca s kojeg puca prelijepi pogled na Pašmanski kanal, Kornate, Vransko jezero i samo selo Vranu. S vidikovca se ulazi u mladu borovu šumu te padinama Malog Umca za desetak minuta dolazi do Međuvoda, odakle se otvaraju pogledi na Janjeću gredu, Veliki i Mali Bak. Potom, nakon Gradine, slijedi spust prema vodocrpilištu Biba i dijelu asfaltirane ceste u zaseoku Kneževići. Nakon desetak minuta hoda, asfalt prelazi u makadamski put koji nas dalje vodi prema Ćukovoj gredi.

Pogledi na Veliki i Mali Bak ostavljaju bez daha, dok se s naše desne strane cijelim dijelom puta protežu ogromni sipari išarani tragovima ovaca i koza. Ubrzo se dolazi na vidikovac odakle se lijepo vidi Sedlo Malog Baka, Veliki Bak te sipari podno Ćukove grede. Nakon kratke stanke slijedi uspon na Mali Bak i za otprilike pola sata hoda dolazi se do samog vrha Malog Baka, s kojeg puca pogled na sve strane: Pašmanski kanal, Kornate, Žirje, Vransko jezero, plodna polja vranskog bazena, Velebit, Prominu, Dinaru…

Nakon strma spusta padinama Malog Baka, za otprilike pet minuta dolazi se do odmorišta ispred još neistražene pećine. Slijedi dio koji se prolazi u narednih četrdesetak minuta, makadamskim putem prema nepresušnom izvoru pitke vode Vila, te dalje prema Zamini, na koju se stiže za otprilike dvadesetak minuta s izvora Vile. Riječ je o velikom utvrđenom naselju iz 4.stoljeća koje je branilo prolaz prema Vranskom jezeru, a za ono doba i gusto naseljenom području. Lokalitet Zamina je u zadnje vrijeme, kao takav, zaštićen, a uskoro se počinje s arheološkim istraživanjem i iskopavanjima. U podnožju Zamine nalaze se brojni ostaci keramike i mozaika, a nakon petnaestak minuta dolazi se do zaseoka Krklješi, smještenog podno samih zidina Zamine. Tu je ujedno i kraj ovog prelijepog putovanja kroz prošlost. (Izvor: wikiloc)

 

3. planinarski pohod “Hajdemo do Vrane” [FOTO]

Prisjetite se i pogledajte kako je bilo – zavirite u fotogaleriju ovogodišnjeg, trećeg po redu, pohoda “Hajdemo na Vranu”.

Izvor: b-portal.hr

Podijeli: