Putem koji život znači

Staza Modrič-Libinje

Jedan od nekoliko pastirskih putova koji su stoljećima povezivali Libinje, krško polje na 800 metara nadmorske visine i sela Kneževići i Stanići s morskom obalom.Cijelom svojom dužinom od 6,13 kilometara,,odnosno 13 km sa svojim vezanim stazama,, put prolazi rubnim područjem Nacionalnog parka Paklenica prezentirajući svu raskoš krškog reljefa,flore i faune.

djevojaka_i_stablo

Raseljavanjem stanovništva u drugoj polovici 20.stoljeća,a posebice nakon probijanja obilazne makadamske prometnice od Libinja staza gubi na značenju i polako zamire ,,koristi je tek po neki planinari kao najkraći smjer za uspon na Sv.Brdo,,drugi najveći vrh našega nam Velebita.

Na poziv lokalnog stanovništva i mnogobrojnih ljubitelja prirode i Velebita,,Planinarsko društvo Belveder iz Biograda na Moru 2013. God. Pokreće akciju obnovu i uređenja staze kroz građansku inicijativu „ Put koji život znači „.

Nizom volonterskih radnih akcija staza je očišćena od raslinja i pravilno označena u cijeloj svojoj dužini ,,popravljen je dio urušenih podzida te postavljeni putokazi.Ovom inicijativom staza je oteta zaboravu i prepuštena na korištenje lokalnom stanovništvu i svim ljubiteljima prirode.Građanska inicijativa za obnovu i uređenje staze Modrič-Libinje „ Put koji život znači „ financirana je od zaklade „ Kajo Dadić“ iz Splita u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva ,,a potporu su pružili Općina Starigrad i Nacionalni Park Paklenica,,te Turistička zajednica općine Starigrad.

Planinarsko društvo Belveder ovim se putem zahvaljuje svim institucijama i volonterima koji su pružili potporu i sudjelovali u realizaciji ovoga projekta .,,a posebno našim dragim prijateljima i kolegama iz Planinarskog društva „ Paklenica“ iz Zadra .

Staza počinje gotovo na samj morskoj obali,,u mjestu Modrič na Jadranskoj magistrali .Nakon dvjestotinjak metara kroz naselje staza se nastavlja na put koji se lagano penje kroz krš.Nakon 1 sat hoda dolazi se do sela Stanići na 245 metara nadmorske visine .Selo se smjestilo na blago povišen ,krški teren ispod uzvišenja Oštra glava kako bi niz zelenih livadica ,,malih ograda i vrtača ispred kuča ostalo slobodno za obrađivanje .Naselje je postupno napušteno krajem 20 stoljeća i sve zgrade su prepuštene propadanju.Voda iz gusterni se ne preporuča za piće.

Nakon Stanića staza nastavlja sa sve strmijim usponom prema vrhu Sopanj.Uspon prelazi u grubo podzidane serpentine,,spomenik neizmjernom ljudskom trudu i naporu na ovom negostoljubivom terenu. Sopanj zaobilazimo sa zapadne strane i izlazimo na livade Uletinca ,,a vrlo brzo i na Malo Libinje,,polje u kršu na cca 750 metara.Stada konja danas .. kao i generacijama ranije slobodno pasu na području L ibinja,,Polja i Ličkih dolaca.

Uz samo polje smjestili su se Kneževići.Selo se sastoji od nekoliko kuća i gospodarskih zgrada u nizu.Uz kuće nalazi se i gusterna s vodom za piće.Petar K nežević,,koji u Kneževićima povremeno boravi i vodi obiteljsko gospodarstvo svjedoči kako je selo trajno bilo naseljeno do 1978.godine i do drugog svjetskog rata brojilo više od 50 stanovnika. O trajnoj naseljenosti ovog prostora svjedoči prapovjesno Liburnsko naselje Gradina Kneževiča na malom uzvišenju koje se uzdiže iznad samog sela.

Nakon Kneževiča staza se spaja s makadamskom cestom probijenom do Libinja da bi se nakon 1,5 km ponovo odvojila od ceste i odvela nas do ostataka crkvice Sv.Ivana i Ivanjske lokve .Na ruševinama crkvice staza ne staje već se račva na odvojak prema Velikom Libinju i odvojak prema Nacionalnom parku Paklenica,,odnosno planinarskom skloništu Vlaški Grad i Sv.Brdu.Valja još spomenuti i nepresušni izvor Pečica ,koji se nalazi na 20 minuta hoda stazom prema Vlaškom Gradu.Od vezanih staza svojom ljepotom se ističe staza Kneževići – Mala Paklenica duga 2 ,65 km.Staza se pruža od Kneževića u smjeru sjeverozapada ,,prolazi kanjonom potoka Orljača da bi se na kraju spustila u divlji kanjon Male Paklenice,,,gdje se spaja sa splet staza Nacionalnog parka Paklenica.

Ovoga puta nakon ugodna razgovora i druženja sa domaćinom ,,nastavljamo putem prema Maloj Paklenici,,i dalje prema Velikim Močilima i kanjonu Velike Paklenice…

Sutradan nakon neprospavane noći u Ramića Dvora ,,odlučili smo se izdić iznad kanjona Velike Paklenice stazom prema Malim Močilima i Škiljićima..Lipi pogledi na kanjon ,,Paklenica ko na dlanu..pogledi daleko sežu,,, Vidakov Kuk,,Bojinac,,,Buljma,,,Više Rujna,,Liburnija itd da ne nabrajam više..ubrzo naše putovanje završava strmim silaskom u kanjon Velike Paklenice.

NAPOMENA :

Opis puta Modrič-Libinje u potpunosti je prepisan iz brošure izdane povodom završetka akcije „PUT KOJI ŽIVOT ZNAČI“

Zdravi i veseli bili .

Podijeli: