Veliki Kozjak, 09.10.2010.

Dana 09.listopada 2010. pozvani smo na svečani skup povodom 40. godišnjice Planinarskog društva Gromovača iz Otočca. Naša četiri člana društva odazvala su se pozivu, te se družila sa domaćinima.

Gradovi Biograd na moru i Otočac su gradovi prijatelji, stoga smo i mi došli na ideju da se i na ovakav način naša dva grada zbliže i surađuju. Ova zajednička inicijativa naših dvaju planinarskih društava naišla je na odobravanje gradskih poglavarstava oba grada, te smo dobili podršku u svim našim nastojanjima da ova suradnja zaživi.

Nakon svečane sjednice kojoj je nazočio velik broj planinara, uzvanika i gostiju, te druženja na domjenku, odlučili smo naše daljnje druženje nastaviti i u Carevoj kući – objektu kojim gospodari PD Gromovača. Da ne bi ostalo sve samo na iću i piću te pjesmi i priči, jedan dio ekipe se odlučilo za šetnju do Velikog Lubenovca – kraškog polja koje se prostire između Velikog Kozjaka, te Hajdučkih i Rožanskih kukova, a nalazi se na 1265 metara nadmorske visine.

Nakon kojih dva-tri sata lagane šetnje u oba pravca, druženje se nastavilo uz pjesmu i lipo pripravljenu peku sa oooooooooodddličnim ličkim krumpirima i dodatkom mesa.

Ujutro se ekipa podijelila – jedni su ostali u domu da pomognu u sređivanju, drugi su se odmetnuli u šumu u potragu za vrganjima (kojih ove godine ima kao u priči), a mi, hiperaktivniji, smo odlučili popet se na Veliki Kozjak i uživati u pogledima na Hajdučke i Rožanske kukove prema sjeverozapadu, te na pitomi Veliki Lubenovac koji se prostire u podnožju. Na suprotnoj strani pogled luta prema šumama Štirovače, iznad nje na Šatorinu, a dalje prema Bačić kuku u Srednjem Velebitu. Desno od Hajdučkih Kukova nazire se Veliki Rajinac. Udopline, ponikve, kukovi – sve kao na dlanu.

Po silasku sa Kozjaka, pozdravili smo se s našim domaćinima i najavili naš dolazak uskoro.

Ovom prilikom još jednom čestitamo PD Gromovači na lijepim godinama i poželimo im još mnogo,mnogo godina uspješnog rada.

[scrollGallery id=9]

Podijeli: