Zimski uspon na Veliki Risnjak – 19.03.2016.

Planinski masiv Risnjak dio je Dinarskog gorja a sastoji se od više planinskih vrhova i jedna je najljepših hrvatskih planina. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta vidljivo je na svakom koraku, a planina je dobila ime po risu, koji obitava u njezinim šumama.

Veliki Risnjak nalazi se unutar Nacionalnog parka “Risnjak” i drugi je vrh po visini u Gorskom Kotaru (poslije Bjelolasice), a 82. vrh je na popisu najviših vrhova Hrvatske.

Risnjak, Snježnik i izvor Kupe biseri su Nacionalnog parka “Risnjak”.

Masiv Risnjaka svojim stjenovitim vrhom dominantno se izdiže iznad zelenih gorskih šuma i jedan je od najslikovitijih vrhova i najljepših vidikovaca u Gorskom Kotaru i u Hrvatskoj.

Ideja o izgradnji Planinarskog doma na Risnjaku potiče još od 1914.godine, kada je podružnica HPD-a sa Sušaka izradila nacrte novog doma. S realizacijom ove ideje trebalo je sačekati ipak “bolja” vremena.

U jesen 1931. godine nakon sveobuhvatnih priprema, započela je izgradnja. U srpnju 1932. godine Planinarski dom je bio pod krovom, a do sredine rujna iste godine izvršeno je unutarnje uređenje.

Planinarski dom “Dr. Josip Schlosser Klekovski” otvoren je društvenom svečanošću 18. rujna 1932. godine. Od otvorenja pa do današnjih dana na Planinarskom domu izvršeno je čitav niz obnova, a posljednja veća obnova dovršena je 1988. godine kada Dom poprima današnji izgled.

Velikom Risnjaku prilazi se iz tri osnovna smjera, Platka, Vilja i Crnog Luga, s time da s Platka ili na pola puta prilaznoj dolini vode dva puta (Cajtige i Lazac) a iz Crnog Luga stići se može Horvatovom stazom ili preko Medvjeđih vrata (spoj sa stazom iz Vilja). Vrijeme prelaska tih staza može se zimi utrostručiti u odnosu na markaciju.

Mi smo prelazak staze preko Vilja gdje nam je početna točka zbog neprohodnosti ceste bila cca 1.5 km od Gornjeg Jelenja “samo” udvostručili.

Pri dolasku na Schlosserov dom naišli smo na jednu brojniju planinarsku skupinu koja vjerojatno zbog visine snijega nije ni pokušala popeti se na Veliki Risnjak, te smo tog dana jedini imali povlasticu stajati kod “volana” i diviti se pogledu s vrha na Kvarnerski zaljev sa otocima, Učku, Ćićariju, Snježnik, slovenski Snežnik, Bjelolasicu, Velebit, kao i na Schlosserov dom u podnožju.

S poštovanjem,
AC

Podijeli: