Koreja planinari po moru

Contributors: Mirna Milkovic (owner), Robert Pejić and Skvertours Biograd

kornati_01
El Presidente,(u osobnoj:Robert Pejić)reče:hoćeš na Kornate??Može,super naravno,di neću?!?,žabica-voda-buć(nije teško)…..Al’ idu Koreanci..hmmm..što mu sad to znači?!?No može,naravno,jopet ću…Mirna,ko mirna,grlom u jagode,pa ko žif-ko …pa ko Marco Polo!!!

kornati_02

Pomalo sam shvatila kako je njemu moralo bit…naime…došla pred hotel,čeka vozač ljubazniji od političara u predizbornoj kampanji,jedina razlika što ovaj čoek-stvarno ljubazan,ono stvarno,po prirodi…Dolaze Koreanci,i oni ljubazni samo tako… Mislim si:ajd mirna,ne znaš ništa o njihovoj kulturi,tutle si,nemoj svojom uobičajenom (ne)diplomacijom,uobičajeno za….zeznuti,samo polako i ljubazno,jer sa ljubaznosti ne možeš pogriješiti ni sa jednim čoekom,ona je univerzalna, sveljudska,internacionalna!!!

kornati_03

Jedino što znam o istočnjačkim kulturama,sam čula davno. Naime dok je kod nas krajnja paranoja osramotiti se slučajno u društvu,znate ono-ispasti budala,kod njih je obrnuto!! Naime njima je užas živi pri pomisli da slučajno ili neznanjem -nekog drugog,ne dovedu u situaciju da ispadne budala,tutlek,neugodnjak,što već!!!

kornati_04

Bit će da su zato naprosto umjetnički ljubazni prema svima…a bit će da smo mi zato toliko neljubazni,svi su nam, mogući neprijatelji,od svih se stalno branimo,i svih prvi napadamo,tak da ne bi mi bili baš ti blesasti(pomalo ko ona igra kad svi trče oko stolica,kojih po broju ima jedna manje od sudionika,pa ako si zadnji,stojiš,a svi ti se rugaju)…Iiiiii tako krenusmo,brodom,preeeedivnim brodom.

kornati_05

Dečki( Skvertours Biograd) nas dočekaju,rano izjutra;rakijom(meni ajme-mrzim rakiju,no to je moj problem,ne?)Giricama i vinom,pravi pravcati težački doručak!Genijalno!!! Tako treba,to je naša kultura,pa kad su turisti htijeli biciklu-nek pedaliraju!No njima se svidilo!!!i to jako,deru po kapuli,guckaju vince,od stisnutih ptičica,počeo izlaziti cvrkut!!!HAahhahahha A sve nadgleda,smije se ispod brka,Robert,planinarski vodič,na-MORU!!!

kornati_06

Jer naime na otoku Kornatu,postoji planinarska,PREDIVNA staza,koja obuhvaća 4 sata hoda,i to preko mjesta zbog kojeg sam se u POTPUNOSTI raspametila(A-a,nečemo sad o raspamečivanju prilikom rođenja!!)Zove se “Vela ploča”ili “Magazinova škrilja”vapnenačka ploča,halucinantne bijeline,halucinantne veličine(9100m kvadratnih) kažu da je nastala potresom,a da se vidi i sa Velebita(ja bi rekla i sa mjeseca,ko kineska mocira!hahha)

kornati_08

Potpuno me izbezumilo..slike nisu vjerne,i pod hitno moram opet ići snimati!! Sa ploče El Robi,ode u daljinu po hrptu,sa njih dva,koreanska gospodina,IM i LEE i jednim sveprisutnim kišobranom,Robi ko od planine odvaljen,cupka ko dječarac,a njih dva trkom za njim,po nemogučim škrapama,meni ostala gospođa HEO,koja u tom trenu propišti-mrzim kamenje!!!

kornati_07

Ajme,stvarno i mrzi,prebire nogama i štapovima,ko kumice po voću na sniženju…Kad smo se konačno vratile do broda,žena tako odahnula prema brodu,da je potegnuo konopce i na po uvale završio..Otisnuli smo se da dočekamo hrabre hodače,a kad mi tamo,a oni iz kože iskaču od oduševljenja,Robi ne znam što si im radio,no svaka čast na vođenju,stvarno si El,i gotovo..

kornati_09

Na kraju su dečki sa broda,skuhali božanstveni brudet,i tu se dogodi opet čudo diplomacije,i ponovno me natjera da se sjetim Marca Pola…Naime brudet na stol,a ja moje sveprisutne i uvijek u đepu,ljute peperončiće na stol,pa polu ispričavajuć se,nako,znate,ja to volim,sve jedem ljuto,skužajte,no eto-i ponudim reda radi…

kornati_10

A oni skočili u zrak od sreće!!!Prvi put se gospođa Heo stvarno radosno nasmijala,frka strka ..a ja zbunjeno gledam,mislim si koji im je….mislim,je da je meni to kao sol,ne idem nikud bez mojih ljutih pepero…pa DA!! Kao SOL!!!Naime u Koreanskoj kuhinji je SVE,JAKO ljuto!!!

kornati_11

Pa je njima kao da jedu neslano,kad nema ljutog!!!Kao i meni!!!I tako nas 4 istomišljenika veselo začinili divan brudet,na zgraženje domačina,no peperončičasti je to klub,što ću vam ja!!!Čak sam i ja ostala zaprepaštena doduše,jer gospodin Lee je stavio jedan cijeli u usta i nako ga na’suho prožvakao!!!

kornati_12
A mislim,moji peperončići su ZAISTA JAKO ljuti!!!! I tako na kraju dana,diiiiivnog,dana peperončići zbližili Hrvatsku i Koreju,škrape navele Koreju da izjavi da im je to jedan od ljepših dana u životu(stvarno Robi ,što im napravi?Svaka ti čast!)

kornati_13

A domačini na brodu,genijalci i vrhunski kuhari,me oduševili!!Davno nisam srela nekog ko tako,vrhunski al stvarno vrhunski,ljubazno,i neposredno,sa strasti, radi svoj posao… Savršeni ambasadori Hrvatske!!!Osim što su i stvarno super ekipa,nasmijali me do suza,poslije, u kafiču..no to je već druga priča….

kornati_14

Mirna Milovic

Sve fotografije pogledajte ovdje…

Podijeli: