Košuta (Kofce) 20-21.02.2016.

Iako smo planirali dvodnevnim usponom po grebenskoj stazi na Košuti (Karavanke) posjetiti prvo Veliki vrh, a dan kasnije i Veliko kladivo, zbog vremenskih (ne)prilika morali smo odustati od našeg nauma.

Naime, Košuta je u nekoliko dana, a posebice noć prije našeg odlaska prema Domu na Kofcah, praktički zatrpana friškim snijegom.

Lokalci iz Podljubelja kao i osoblje Doma na Kofcah nikako nam nisu preporučali uspon jer je po njihovoj procjeni na grebenu palo oko metar i po novog snijega te je postojala vrlo velika opasnost od lavina. Naravno, tako dubok i mokar snijeg ni fizički se ne može prtiti, a tutnjajući zvuk lavine čuli smo i sami nakon što smo se vraćali sa pristupnog grebena (propadali smo do pojasa) prema domu.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=1_g4Xwiw9tg

No, ni te “sitnice” nisu nam umanjile dojam iznimne ljepote Košute i pogleda sa Kofce prema Kamniško-Savinjskim Alpama, posebice impozantnom Storžiču, te Julijcima u daljini gdje se svojom sjajnom bijelom krunom isticalo Njegovo veličanstvo, kralj Triglav.

U domu na noćenju s nama je bila i jedna vrlo draga pulsko-zagrebačka planinarska ekipa s kojom smo proveli zanimljivu večer i lijep dio sljedećeg dana.

Ovim putem ih sve toplo pozdravljamo do novog druženja negdje u planinama. 🙂

AC

Podijeli: