Rijeka Bijela

Usprkos Predsjedničkom pozivu na zimsko osvajanje Sv. Brda, mi koji nemamo željeza za takve pohode, uputili smo se u obilazak kanjona Rijeke Bijele pored Karina.

Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, koja izvire iz špilje na oko 300 mnv. Kanjon rijeke od otopljenog vapnenca poprima bijelu boju, po čemu je najvjerojatnije i dobila ime.

Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje.

Izvor rijeke Bijele pristupačna je špilja bogata živim organizmima (skakavci, pauci, šišmiši…) dužine 225 m u kojoj su se, u nekoliko povezanih dvorana, vremenom nakupile velike količine pitke vode pročišćene prolaskom kroz kapilarni sustav stijena.

Više o samoj rijeci imate u youtube dokumentarnom filmiću u linku:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=PF18YMxIPJo&html5=1

Iznad toka rijeke izdižu se stijene od kojih su neke visoke i preko 300 m i na kojima se nalaze deseci pravaca za sportsko penjanje, koje obožavaju penjači željni adrenalina jer većina istih započinje prevjesom. Zanimljivo da sam uvijek sretao penjče iz Slovenije ili Njemačke, a nikada naše, za koje znam da idu tamo, al valjda smo se mimoišli.

Sam uspon od mjesta gdje se može parkirati nije osobito zahtjevan i pravog je izletničkog tipa u trajanju od cca. 30 min. Naravno da je za nas planinare amatere i takav uspon iznimno iscrpljujući zbog čega smo, tradicionalno, ponijeli i cca. 1kg po glavi domaćih divenica i pečenica, koje smo uz teške muke jedva svladali, not. 🙂

Ljepotu kanjona teško je opisati bilo kakvim riječima, zato skratimo priču i uživajte u slikama sa nekoliko izleta.

U blizini Bijele je i izvor Karišnice, jos jedne prekrasne riječice, koja nema kanjon ali izvor joj je spektakularna spilja, i također je prekrasno područje za izlet sa ostacima rimskih građevina i turske utvrde te ostacima vodenica… o Karišnici nekom drugom prilikom.

I za kraj, tijekom ovog izleta nisu nastradala ničija jaja. 🙂

Marin Mitrović

Podijeli: