Majstorska cesta i Tulove grede 02.10.2022. (nedjelja)

Povodom 190. godišnjice otvorenja Majstorske ceste, Planinarsko društvo Belveder i Stanica planinarskih vodiča Zadar organiziraju planinarski izlet Majstorskom cestom i Tulovim gredama.

 

10.00 – okupljanje na Majstorkoj cesti, kod kamenoloma

10.30 – početak izleta

14.30 – završetak izleta

 

Vodiči: Marin Mitrović, Boris Golem, Mario Kahlina

Prijave i info na: spv.zadar@gmail.com

Kotizacija za izlet: 30 kuna

Kako bi se skratio put do Dalmacije, 1825. g. počela je izgradnja transvelebitske prometnice na relaciji Sveti Rok – Mali Alan – Obrovac. Na toj cesti počela je samostalna djelatnost poznatoga graditelja planinskih cesta i graničarskog časnika Josipa Kajetana Knežića. Gradnja ove 41 km duge prometnice potpuno je završena 1832. godine kada je svečano puštena u promet 4.10. pod nazivom Majstorska cesta. Naime, način na koji je Knežić proveo trasu po strmoj velebitskoj padini s brojnim serpentinama između klisura i kukova u to je vrijeme predstavljao veliki napredak u cestogradnji. Prema legendi, radnici su se projektantu Knežiću žalili na nemoguće uvjete probijanja, a on ih je pridobio ponudom koja se ne odbija: mjera zlata za istu težinu kamena. Maksimalni nagib ceste iznosio je do 5,5 % što je u skladu i sa suvremenim propisima za gradnju prometnica. Po toj novoj velebitskoj transverzali, osim trgovačkog, od početka se odvijao i poštanski promet između Beča i Zadra.

 

Cesta prolazi pokraj geomorfološki značajnog lokaliteta Tulovih greda – istaknute skupine okomitih vapnenačkih greda, kukova i tornjeva.

 

Oprema: standardna planinarska; ruksak, planinarske cipele, jakna za kišu, odjeća sukladno vremenskoj prognozi. Hrana i piće vlastito, iz ruksaka, najmanje 2 litre vode.

 

Prijevoz nije organiziran, ide se u vlastitom aranžmanu. Polazna točka je kod kamenoloma uz Majstrsku cestu, podno Tulovih greda. Lokacija polazne točke: Kamenolom

 

Izlet kondicijski nije osobito zahtjevan, ukupno 3-4 sati hoda uz visinsku razliku od oko 600 metara sa par mjesta sa oštrijim usponima. Tehnički nezahtjevno.

 

U 10.30 sati kreće se od kamenoloma, Majstorskom cestom, prema Tulovim gredama. Nakon hodnje makadamom oko 1.5 km, gdje se na najvećim serpentinama na Majstorskoj cesti, može vidjeti način gradnje iste, skreće se podno Tulovih greda prema Docu poda Tulom, pastirskim stazama. Preko Doca ide se preko Krajnjeg doca i Klanca do predjela Tula Maričića, iza Tulovih greda, gdje ćemo imati kraći odmor. Nakon odmora krećemo uzbrdo, između Tula Maričića i Golića, te ulazimo na sipar sa stražnje strane Tulovih greda, preko kojega ćemo doći do spoja sa standardnom planinarskom stazom. Ulazimo u amfiteatar Tulovih greda gdje ćemo imati pauzu za ručak (oko 13.00 sati). Nakon pauze, planinarskom stazom 1004, spuštamo se prema prijevoju Vrhprag na Majstorskoj cesti te se vraćamo prema kamenolomu. Predviđeno vrijeme povratka je oko 14.30 sati.

 

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kojih neželjenih posljedica.

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Belveder.

Podijeli: