Najava izleta u PP Vransko jezero

Planinarski izlet, sa prijevozom u vlastitom aranžmanu, u Park prirode Vransko jezero, u organizaciji PD Belveder i SPV Zadar.

DATUM IZLETA: 4.10.2020., nedjelja
MJESTO I VRIJEME POLASKA: Biograd na Moru, LIDL parkiralište, D8 1a, 10.00 sati
VRIJEME PLANIRANO ZA POVRATAK: kraj izleta oko 17.30
IME I PREZIME GLAVNOG VODIČA: Marin Mitrović

INFO ZA PRIJAVE NA: spv.zadar@gmail.com

PRIJEVOZ: NIJE ORGANIZIRAN, u vlastitom aranžmanu

OPREMA: Standardna planinarska oprema, planinarska obuća, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa. Hrana i piće vlastito, iz ruksaka, dovoljna količina vode za piće, minimalno 2 litre.

OBAVEZNI DOKUMENTI: VAŽEĆA planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica

OPIS PODRUČJA: Putujući Jadranskom magistralom po sjevernoj Dalmaciji, između dva poviješću bogata grada Zadra i Šibenika ukazat će vam se prirodni fenomen blizine dva jednako lijepa, a opet, toliko različita plavetnila. S jedne strane razvedena jadranska obala, poznata po svojoj primamljivoj ljepoti i čistoći, a sa druge, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj.

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 21.07.1999. g. Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,02 km2 odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad-jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen manje od kilometra. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno boćatom vodom i predstavlja kriptodepresiju.

DINAMIČKI PLAN:

  • 10.00 okupljanje na parkiralištu LIDL-a u Biogradu na Moru,
  • 10.15 polazak prema Ornitološkom rezervatu PP Vransko jezero, vožnja traje 10-15 min
  • 10.30 obilazak drvene poučne staze „Ptice Vranskog jezera“ (30-40 min)
  • prebacivanje vozilima (vožnja traje 5 min) do Maškovića hana
  • 11.15 obilazak Maškovića hana, starog grada Vrana, izvora Pećina i vidikovca iznad izvora, pauza za marendu kod izvora 15-20 min
  • prebacivanje vozilima do parkinga na Kamenjaku, vožnja traje 15-20 min
  • 13.30 obilazak Poučne botaničke staze (3-4 sata) Mernjača – ponton Bašinka (odmor 15 min) – Orlja draga – vidikovac Kamenjak – Poučna staza vidikovac Kamenjak
  • 17.30 predviđeni završetak izleta

ZAHTJEVNOSTI IZLETA: K1 – T1

  • K1 – Lagano; manje od 5 sati hodanja, do 500 metara visinske razlike
  • T1 – ne zahtjevno; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

Prvi dio izleta je po uređenoj drvenoj stazi. Drugi dio (Maškovića han) na početku asfalt, zatim po markiranoj planinarskoj stazi oštro uzbrdo 15 min. Treći dio (vidikovac Kamenjak) po markiranoj pješačkoj stazi, planinarskog karaktera, najprije spuštanje do jezera, zatim lagani pa oštri uspon (60 min) po težem kamenitom terenu do vidikovca-

  

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU:
– Svaki izletnik dužan je prije dolaska na mjesto okupljanja (kod kuće) izmjeriti tjelesnu temperaturu, te ista mora biti niža od 37 C.
– Prijevoz mora biti individualan i u potpuno vlastitom aranžmanu, a vodiči neće preuzimati odgovornost za organizaciju prijevoza i/ili broj i smještaj sudionika po automobilima.
– Obavezno je pridržavanje svim ostalim propisanim mjerama vezanim za pandemiju, a koje važe na dan izleta i možete ih vidjeti na webu HZJZ: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

KOTIZACIJA: 20 kn (djeca – mlađi od 18 godina u društvu roditelja, ne plaćaju kotizaciju) – uplatu dogovoriti sa vodičem – izletnici iz Zadra uplatu mogu izvršiti kod administrativne tajnice PD Paklenica Ane Majice (u prostoru udruge pon-uto-pet 09-13 sri-čet 16-20)
NAPOMENA: Prijava sa izlet smatra se završenom tek po uplati kotizacije. Kotizacija se u slučaju odustajanja izletnika od izleta ne vraća.

OSTALI TROŠKOVI: -ulaznice u PP Vransko jezero, odrasli 15, djeca 10 kuna – troškovi dijeljenog prijevoza (u dogovoru sa vozačem)

OSTALO: Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri Hrvatskom planinarskom savezu, sa markicom za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, čime se otklanja odgovornost organizatora i vodiča od eventualnih neželjenih posljedica.

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar, PD Belveder i PD Paklenica.

Podijeli: