Ni/Je Škraping – Pašman 07.01.2023. (subota)

Planinarski izlet, sa prijevozom u vlastitom aranžmanu, na otok Pašman, u organizaciji PD Belveder i SPV Zadar

 

DATUM IZLETA: 7.1.2023., subota

MJESTO I VRIJEME POLASKA: Biograd na Moru, trajektno pristanište, 8.45 sati

VRIJEME PLANIRANO ZA POVRATAK: trajekt u 18.10

VODIČ: Marin Mitrović, Mario Kahlina

INFO ZA PRIJAVE NA: spv.zadar@gmail.com 

Broj izletnika je ograničen

 

DINAMIČKI PLAN:

– 8.45 okupljanje na trajektnom pristaništu u Biogradu na Moru

– 9.00 polazak trajekta za Tkon, vožnja traje 20 minuta

– 9.30 početak hoda; Tkon – vrh Pustograd 108mnv (pauza) – uvala Zaklopica – prolaz Druce – uvala Vitane – vrh Straža 170mnv (pauza) –  17.00 Tkon

– 18.10 povratak trajektom za Biograd

Izlet se jednim dijelom odvija po uređenim makadamskim putevima, a na početku ima i asfalta.

Uspon na Pustograd odvija se po zahtjevnom terenu punom dubokih i oštrih škrapa te je potrebna dobra spretnost i koncentracija, dobra obuća i povremeno pridržavanje rukama.

Od prolaza Druce do uvale Vitane hoda se uz samo more, kuda se odvija utrka Škraping ultra, i povremeno ima dosta škrapastih i uskih mjesta.

 

KOTIZACIJA: 5 € – prije polaska

 

OSTALI TROŠKOVI: Karta za trajekt oko 5 €, troškovi prijevoza

 

PRIJEVOZ: NIJE ORGANIZIRAN, u vlastitom aranžmanu

 

OPREMA: Standardna planinarska oprema; ruksak, čvrsta planinarska obuća, kabanica/vjetrovka, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa. Hrana i piće vlastito, iz ruksaka, dovoljna količina vode za piće, minimalno 2 litre.

 

OBAVEZNI DOKUMENTI: VAŽEĆA planinarska iskaznica (sa markicom za tekuću godinu), osobni dokumenti

 

OPIS PODRUČJA: Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda odvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu. Na svojih 63 km2, 65 km razvedene obale otok Pašman pripada zadarskoj skupini otoka. Sa otokom Ugljanom je povezan mostom u prolazu Ždrelac, a trajektnom vezom sa Biogradom. Mediteranska klima je razvila bogati svijet flore i faune, mnoge vrste ljekovitog i aromatičnog bilja, a podmorje ljubomorno čuva i sve vrste školjaka i riba hrvatskog Jadrana.

 

ZAHTJEVNOSTI IZLETA: izlet je kondicijski umjereno zahtjevan, hoda se 5-6 sati, sa oko 400+ metara visinske razlike. Kako je već spomenuto pri usponu i silasku sa Pustograda izlet je i umjereno tehnički zahtjevan jer se hoda po izrazito škrapastom terenu gdje je potrebna spretnost, koncentracija i uporaba ruku uz ispenjavanje većih kamenja.

 

OSTALO: Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri Hrvatskom planinarskom savezu, sa markicom za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, čime se otklanja odgovornost organizatora i vodiča od eventualnih neželjenih posljedica.

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Belveder.

 

PS

U Biogradu se tijekom cijele godine, do 23.00 sata, naplaćuje parking, 0.66 €/sat. Kako bi izbjegli navedeni trošak automobile možete parkirati iznad bazena (ulica Put Solina) ili kod Bure centra te šetnjom od 15-20 minuta doći do trajekta

Podijeli: