PD Belveder vas poziva na 6. međunarodni planinarski pohod “Hajdemo do Vrane”!

Nakon duge pandemijske pauze, zadovoljstvo nam je pozvati sve prijatelje planine na 6. međunarodni planinarski pohod Hajdemo do Vrane u subotu 2. travnja 2022. godine. 

 

Kao i prijašnjih godina, poziv je otvoren za sve zainteresirane za druženje i hodnju povijesnom Vranom, stazom koju su osmislili, izradili i 2015. godine otvorili članovi PD Belveder. Sama je staza zamišljena kao proširenje turističke ponude za sve ljubitelje prirode u suradnji sa Turističkom zajednicom Pakoštane te osim prekrasne prirode i pogleda prema Vranskom jezeru, Kornatima, Velebitu i Dinari, uključuje i zanimljive povijesne objekate. Staza tako prolazi pored Hana Jusufa Maškovića, starog grada Laurane, templarske utvrde, nekoliko izvora vode iz kojih su akvadukti išli do povijesne Jadere, preko Gradina i vrhova iznad Vrane do ostataka antičke Zamine.

 

 

Selo Vrana, povist ti je znana

Mjesto Vrana u svoje je vrijeme bilo središte kako svjetovne tako i crkvene moći. Vrana je iznjedrila mnoštvo poznatih ličnosti naše povijesti, počevši od Jusufa Maškovića, admirala Turske flote i  rođenog Vranjanina, tu je stolovao Vranski prior i hrvatski ban Ivan Paližana. Stari grad Vrana, poznatija kao Laurana, posljednje je utočište vitezova Templara na prostorima ondašnje Europe. Potraga za zakopanim i nestalim blagom Templara (još uvijek tajna) započeta je početkom devedesetih godina kad je ondašnja JNA tragom tih priča i legendi, zamalo započela iskopavanja. Srećom, Domovinski rat spriječio je devastaciju ostataka starog grada Vrane. Han Jusufa Maškovića, u cijelosti sačuvano zdanje Turske ostavštine na našim prostorima, ujedno je i najzapadniji te najsačuvaniji objekt iz vremena Otomanska carstva u doba Kandijskih ratova. Prohujalo je vrijeme, prošli su Turci i templari, stolovali su banovi i plemići…tu su se rodili svijetu nadaleko poznati arhiktet Lucijan Vranjanin i čuveni kipar Franjo Vranjanin, koji su ostavili traga na nizu građevina širom svijeta. Rodio se tu i Toma Ilirik, katolički reformator 15. st., proglašen blaženim…i još mnogi drugi.

 

 

POHOD

Staza je osrednje kondicijski zahtjevna i uključuje 3-4 sata hoda po kamenitom, krškom terenu, bez šumskog pokrova, izložena suncu.

Dinamički plan:

 • 08.30-10.00 okupljanje na izvoru Pećine, prijave
 • 10.00 početak pohoda
 • 10.45 Gradina, kraći odmor (10-15 min)
 • 11.30 vidikovac Mali Bak, duži odmor (30-40 min)
 • 12.45 izvor Vila, kraći odmor
 • 13.30 Zamina 
 • 14.00 završetak pohoda, transfer učesnika pohoda busom na početak staze
 • od 14.00 ručak u Vrani
 • 18.00 nastavak druženja u kampu Sv. Dominik u Biogradu (lokacija na karti)
 • 19.00 svirka banda Jeremiah’s 

Kotizacija iznosi 30 kn, plaća se na licu mjesta (djeca ne plaćaju) te uključuje obrok.

 

Upute za sudionike pohoda:

 • svi sudionici pohoda na istom sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su se pridržavati uputa organizatora i vodiča, u suprotnom se neće smatrati sudionicima pohoda, bez obzira na plaćenu kotizaciju. Organizator se ne može smatrati odgovornim za bilo kakve neželjene posljedice
 • za pohod dođite adekvatno pripremljeni sukladno vremenskim i terenskim uvjetima, u čvrstoj obući, planinarskim cipelama/gojzericama, odjeveni adekvatno temperaturi, obavezno ponijeti bocu vode, min 1.5 litru i zaštitu od sunca. Ukoliko uzimate neke posebne lijekove ili terapiju upozorite na to vodiče i/ili pripadnike GSS-a da se zna ako vam zatrebaju
 • psi su dobrodošli, ali molimo da isti budu na povodcu te su vlasnici istih odgovorni za svoje i njihove postupke

 

S obzirom na trenutnu situaciju, u sklopu pohoda biti će organizirano i prikupljanje materijalne humanitarne pomoći za izbjeglice iz Ukrajine. Svi koji su željni pomoći, donacije mogu donijeti u subotu 2. travnja na mjesto okupljanja/početka pohoda, a popis najpotrebnijih artikala možete vidjeti na stranicama Crvenog križa (link).  

Za detaljnije informacije obratite se predsjedniku PD Belveder Robertu Pejiću (mob: +385 98 742 983).

 

 

 

Podijeli: