OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA

 

Planinarsko društvo Belveder u suradnji sa Stanicom planinarskih Vodiča Zadar organizira OPĆU PLANINARSKU ŠKOLU

Opća planinarska škola osnovni je oblik obrazovanja planinara koji omogućuje stjecanje općih znanja i vještina iz područja planinarstva. Pruža osnovu za siguran i svrsishodan boravak u planinama, kao i djelovanje unutar planinarske udruge, u skladu sa željama pojedinca i sredine u kojoj djeluje. Njeni polaznici stječu ili produbljuju kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnom kretanju u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju nevolje i upoznaju se s prirodom. Također, završena Opća planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, sportsko-penjačke, speleološke, markacističke, vodičke).

Polaznici Opće planinarske škole mogu biti isključivo članovi osnovnih planinarskih udruga članica HPS-a s plaćenom članarinom za tu godinu i s navršenih 15 godina (do punoljetnosti je potrebna suglasnost roditelja ili skrbnika).

 

PROGRAM I ISPIT

Program Opće planinarske škole podijeljen je u dvije cjeline:

Teorijski dio – predavanja će se održavati tijekom tjedna, četvrtkom sa početkom u 18:00 sati u prostorijama Poduzetničkog inkubatora u Biogradu na Moru, uz LCD projekcije iz hrvatskih i svjetskih planina i filmove sa planinarskom tematikom te dogovorima za izlete.

Praktični dio – vježbe će se izvoditi na cjelodnevnim izletima tijekom vikenda na Velebitu, a tom prilikom vježbat ćemo kretanje u planini, orijentaciju, prvu pomoć i spašavanje, upoznavanje sa speleološkim objektima,korištenje tehničke opreme, markiranje i održavanje staza, bivakiranje i na kraju završna dvodnevna vježba.

Po završetku predavanja i vježbi, polaznici polažu pismeni ispit. Ispitu mogu pristupiti polaznici koji su nazočili barem 70 % vježbi i predavanja. Polaznicima koji su uspješno položili ispit uručuju se diplome HPS-a o Općoj planinarskoj školi na prigodnom druženju prema dogovoru sa svim sudionicima škole.

 

UPISI I INFORMACIJE

Broj sudionika je ograničen, a prijave za sudjelovanje vrše se slanjem popunjenog obrasca (link) na e-mail: pd.belveder@gmail.com.

Kotizacija za Opću planinarsku školu iznosi 400 kn te uključuje:

– Organizaciju škole

– Pomoćno uže od 6 metara

– Planinarski udžbenik

U kotizaciju nisu uključeni troškovi izleta (prijevoz i hrana).

Za sve dodatne informacije možete se obratiti putem e-maila Društva (pd.belveder@gmail.com) ili voditelju škole Robertu Pejiću (mob: +385 98 742 983).

 

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU

Obavezno je pridržavanje svih propisanih mjera vezanih za pandemiju koje važe na dan predavanja ili izleta.

 

Podijeli: