Posjetite sa nama otok Mljet

Posjetite sa nama otok Mljet i prisustvujte Danima Hrvatskih Planinara

28.travnja ( petak ) 2017.g – 01.svibnja ( ponediljak ) 2017.g

Otok Mljet, a posebno područje Nacionalnog parka „Mljet“ (prvi nacionalni park Hrvatske na moru i otocima), zbog obilja prirodnih i povijesnih vrijednosti povezanih brojnim označenim planinarskim stazama s prekrasnim vidicima, špiljama (Odisejeva, Ostaševica, Movrica), dvije “Blatine” s bočatom vodom i dvije “Slatine” s morskom vodom, dva morska jezera i otočić sa samostanom Sv. Marije na Velikom jezeru rijedak su europski prirodni fenomen. Izrazito dobar geografski položaj, geološke karakteristike i morfološko bogatstvo krajolika i krajobraza daju mogućnost boravka u prirodi i upoznavanja sa obiljem ljepota flore i faune kopna, zraka, mora i podmorja. Osim toga na Mljetu možete posjetiti arheološki lokalitet Polače i Rimsku palaču (najveću na Jadranu poslije Dioklecijanove palače u Splitu), brodogradilište, kaštil, terme i dvije bazilike u Polačama, pješčanu plažu sa potokom i spomenikom apostolu Pavlu, križ Sv. Nikoli na Vanjem škoju – sve u Polačama; etno selo Goveđari; vinorodno Blato sa blatinom; Kozaricu sa slatinom; Babino Polje sa proizvodima od svile, najviši vrh Mljeta – Veliki Grad 514 m, Odisejevu špilju; slatinu uz Prožuru sa Prožurskim portom, tri crkve i bivšim benediktinskim samostanom, barokne Maranoviće sa lukom Okuklje; zlatarska Korita; Saplunaru sa pijescima; brojne morske i kopnene špilje… i još puno toga.

 

SREDIŠNJE MJESTO DOGAĐANJA je na glavnom trgu u Babinom Polju. Udaljen je 10 km od trajektne luke Sobra. Na glavnom trgu u Babinom Polju također će se nalaziti informativno mjesto organizatora na kojem će se svih dana moći dobiti sve potrebne obavijesti.

Babino Polje smješteno je ispod najvišeg vrha Mljeta (Veliki grad 514 m), otprilike na sredini otoka. Na glavnom trgu u Babinom Polju svečano će se otvoriti i zatvoriti skup, obaviti svi planinarski dogovori; na Trgu će biti polazišna ili dolazišna točka za/sa planinarske ture, a svaku večer u njemu će uz druženje, biti organizirana živa glazba te punuda prehrane i pića.

P R O G R A M :

PETAK 28. TRAVNJA 2017.

Od 13:00 do 22:00 sata: prihvat planinara

  1. s trajekta i katamarana u Sobri

  2. smještaj ( kamp u Ropi ???? )

  3. upoznavanje naselja u kojem smo smješteni

Izleti za planinare koji će doći na Mljet tijekom popodneva, a posebice za one smještene u Nacionalnom parku “Mljet” (hotel „Odisej“, Pomena, Polače):

– 17:00: Otočić sv. Marije, Sveta misa u crkvi sv. Marije, otvorenje Izložbe „Eko akcije PD „Mljet““; promocija knjige Ivane Tomas o samostanskom kompleksu ex benediktinskog samostana sv. Marije. Foto-video program.

– 18:00: Hotel „Odisej“: Otvorenje Izložbe flora, fauna i speleologija Mljeta; promocija knjige Milana Sijerkovića „Meteorologija Mljeta“. Foto-video program.

– 19:00: Goveđari (Stara skula) – multimedijalni prostor / Otvaranje izložbe „Plakati i Priznanja planinarstva na Mljetu“ i foto-video materijala o planinarstvu na Mljetu; promocija planinarsko-turističkog vodiča Mljeta sa kartom i DVD materijalom. Foto-video program.

– 20:00: Glazbeno-plesni program na glavnom trgu Babino Polje „PLANINARSKI BEND DEČKI Z BREGOV I GOSTI VEČERI“

Za planinare smještene u Babinom Polju ili Sobri:

– 17:00: Babino Polje – Odisejeva špilja (2 sata laganog hoda

1. DAN: SUBOTA 29. TRAVNJA 2017.

– 08:30: Babino Polje – Rogovići – Veliki grad (514 m) – Veji do – Sobra/ i/ili obratno. (5 sati) Mljetska planinarska obilaznica

09:30: Babino Polje – Glogovac – špilje Ostaševica i Movrica – Rogovići – Veliki grad – Babino Polje (5 sati)

– 15:00: Zajednički besplatni planinarski ručak, grah iz kotla

– 18:00: Svečanost otvaranja “Dana hrvatskih planinara 2017.” na glavnom trgu u Babinom Polju

– 19:00: Planinarski ples uz živu glazbu na glavnom trgu u Babinom Polju, PLANINARSKI BEND DEČKI Z BREGOV I GOSTI VEČERI

2. DAN: NEDJELJA 30. TRAVNJA 2017.

– 06:00: transfer vozilima u Blato i Polače

– 06:30: Blato – Oskorušni do – Mokri do – Mrčenski križ – Babino Polje (4 sata srednje zahtjevnog hoda)

Mljetska planinarska obilaznica

06:30: Blato – Strmica – Ivanje polje – Put Željka Poljaka – Tatinica – Švicarski put – Polače (5 sati)

06:45: Polače Polačno polje – Montokuc – Put po vrsima – Nerezni do – Ivanje polje – Strmica – Blato (8 sati zahtjevnog hoda)

– 14:00: Svečanost zatvaranja skupa, podjela Priznanja, predstavljanje domaćina Dana hrvatskih planinara 2018. na glavnom trgu u Babinom Polju

– 19.00: Glazbeno-zabavni program na glavnom trgu u Babinom Polju, PLANINARSKI BEND DEČKI BREGOV I GOSTI VEČERI

Zbog mogućnosti spajanja blagdana u ponedjeljak 1. svibnja te izuzetnih prirodnih ljepota otoka Mljeta, preporučamo da produžite Vaš boravak za taj jedan dodatni dan za koje je organizator također predvidio atraktivni program.

PONEDJELJAK, 1. SVIBNJA 2017.

08:00: transfer vozilima u Pomenu iz mjesta boravka; Pomena – Debeli rat – Lenga – Goveđari – Velika Loza – transfer za Babino Polje – kamp “Mungos” (4 sata srednje zahtjevnog hoda) Mljetska planinarska obilaznica

09:00: Kamp “Mungos” (Babino Polje) – poludnevni izlet u Saplunaru – Žilj, pinije i pijesci Saplunare (4 sata laganog hoda)

Od 14:00: odlazak s Mljeta

MOLIMO ZAINTERESIRANE DA SE ŠTO PRIJE JAVE,,Eaa ima puno toga ,,,tribamo nešto i odabrat od onoga što nam domačini nude Vidimo se ovaj četvrtak ( 13.travnja.2017 ) na sastanku sa početkom u 19:000

Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka),,te  zajednička većera koju čemo pripremiti od namjernica kupljenim za tu   prigodu,( na raspolaganju su   nam gradele,,peka,,kotlić…ražanj. Na nama je,,,kako se dogovorimo )

Prijevoz: zavisno o broju sudionika ( kombi,,minibus )

Oprema: izletnička – prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planin. iskaznica, mobitel, baterijska lampa,,zaštita protiv sunca

Težina: Srednje teško

Informacije: Robert Pejić 098-742-983

Vodič: Robert Pejić

Pomoćni vodič:  Josip Barišić

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

Podijeli: