Vrana, 26.05.2012.

“Hajdemo do Vrane” izletna crtica koju je pod tim nazivom  napisao  Luka Jelić, godinu dana prije osnutka Liburnije /1898 godine/, kojoj uz povijesne podatke upućuje i na prirodne lipote Vrane. Ne mogu se oteti dojmu i vjerujem da nisam daleko od istine, ako navedemo da su vjerovatno pri obilasku  biograjske, zadarske i ninske okolice, a napose posjetama Vrani i Vranskom jezeru, nastali  razgovori a potom i ostvarenja oko osnivanja turističkog društva Liburnija, kojom se djelatnost protezala na cilo područje Dalmacije.

Društvo Liburnija je osnivalo turističko – planinarske stanice,tj. Domove. Stanice bi se osnivale u onim mjestima koja su se nalazila u prirodno lijepom kraju, a pored toga bile i bogate povijesti, tako je u biograjskoj okolici uzet pod najam na 20  godina stari benediktanski  glagoljaški samostan na brdu Čokovac kod mjesta Tkon na otoku Pašmanu. To je ujedno bio i Prvi turističko-planinarski dom u Dalmaciji.

Uslijed turističkih aktivnosti u Vrani te promicanja /saobračaja/ stranaca u kraljevini Dalmaciji znatno je unaprijedio i lovni turizam na području Vrane.

U čl.2. društvenih pravila društva Liburnija ističe se zadatak – Pronaći i istraživati prirodne ljepote kraljevine Dalmacije, činiti iste pristupne, osobito strancima za turističke svrhe, te time poticati saobračaj stranaca, nadalje istraživati i opisivati špilje, jezera, gore i preistorijske predmete koji s istim stoje u  savezu  itd…

Sve navedeno upućuje na bogatu povijest turizma u Biogradu i okolici /Vrana/ koji su vrlo rano postali područje koje se afirmiralo u turizmu. Zapaženu raspravu o tome objavio je i  Vjekoslav  Meštrović “Prve pojave turističke aktivnosti  u Vrani”, radovi instituta odnašnje Jugoslavenske akademije u Zadru.

Ovom prilikom se zahvaljujemo gospodinu Draženku Samardžiću, ravnatelju Biograjskog muzeja, koji se angažirao  te se prihvatio  prikupljanju podataka općenito o počecima planinarenja, te razvijanju planinarstva u našem kraju.

Sljedom tih potvrđenih i onih, nepotvrđenih saznanja i ovaj ranojutarnji izlet, samo je jedan u nizu posjeta Vrani.

Robert P.

[scrollGallery id=58]

Podijeli: