Sedmi tjedan školice započeli smo predavanjima Boravak u planini i Meteorologija (Danijel Šarić i Nino Miholčić – SPV Zadar, PD Paklenica). Bila su to predzadnja predavanja u sklopu ovogodišnje edukacije te se ovim putem zahvaljujemo predavačima na uloženom vremenu i trudu. Završetkom predavanja, okupili smo se u Dominika kako bi razradili plan za vikend i podijelili informacije sa ekipom neškolarki (naše Kaja, Buba, Dina i Slavica) koje su nam se odlučile pridružiti u nadolazećoj avanturi. Premda smo se po planu i programu (sve je to od početka bilo okvirno) trebali uputiti na Sjeverni Velebit, taj smo izlet pomakli na sljedeći vikend te u naprijed prebacili izlet na Risnjak.

Vrijeme nas je ponovno poslužilo, pa je usprkos nešto dužoj vožnji do Platka, u našem mini busu vladala odlična atmosfera. Dok su neki čitavim putem odmarali (mislim da Nino nakon ovog šminkanja neće tako skoro u našoj blizini oka sklopiti) kako bi se oporavili od ranog buđenja, drugi su pjevušili i otpili dio medicine iz svoje prve pomoći. Da Drago nije svako malo htio zapaliti te da je pojedince prostata bolje služila, stigli bi i ranije, no ipak smo napravili dvije pauze. Prekrcan bus i visoka temperatura ovaj puta nisu umanjili izletno uzbuđenje zadnjih redova jer je na svu sreću kapalo iz klime, pa je svaki zavoj (a bilo ih je) malo zalilo te rashladilo i jedan i drugi red. Prilikom dolaska, upoznali smo se sa našim predavačem, simpatičnim Damirom Šelerom (vrsnim poznavateljem samoniklog bilja koji je za nas potegnuo čak iz Zagreba), smjestili se u sobe Velikog doma Platak i predahnuli, pa se uputili prema Velikom Risnjaku. Unatoč vrućini, usputna stajanja kako bismo upoznali lokalnu floru, šumski hlad, lagan tempo i povjetarac ublažili su osjećaj umora te smo bez problema nakon nekih tri sata stigli do Schlosserovog doma (nažalost zatvoren). Ondje smo se upoznali sa još par biljčica (veliko hvala gospodinu Šeleru na trudu, strpljenju i odličnom raspoloženju!), predahnuli i marendali, pa se odmorni popeli do obližnjeg vrha Veliki Risnjak. S obzirom da se sve to odužilo te je dan lagano odmicao kraju, kružnu smo turu skratili kako bismo ipak stigli na večeru, pa nas je nešto nakon Medvjeđih vrata čekao vozač Antonio kako bi nas prebacio do doma.

Pošto smo se lijepo napapali, morali smo to malo i zaliti. Zaposjeli smo tako terasu Velikog doma na Platku i bacili se na posao. Brzo se udomačivši, raspalili smo dobri stari rock i još malo umorili noge na podiju kojeg je sa stilom otvorila naša Kaja – žena koja bi svojim plesnim pokretima i energijom posramila i one trostruko mlađe. Atmosfera je odmah ponijela i našeg Prezidentea i kraljicu Bubu, a pokretima saljskih letača priključio se i Golem, headbangerica Doris i Melisa, naše sunašce. Ubrzo se pridružio i ostatak ekipe te konobarima izmamio osmijehe na lica. Dok je tura neke previše izmorila, preostali su pomogli zatvoriti dom i u ugodnom razgovoru završili večer.

Još se jednom pokazalo kako se u planini unatoč umoru ipak najbolje spava, pa smo se nakon doručka odmorni (uz miris koji je usprkos pranju nagovještao kako je protelka prethodna večer) uputili prema Snježniku. Predavač Damir dan nas je ranije morao napustiti, no usput smo zato susreli još par planinarskih društava koji su se odlučili za istu turu. Laganu šetnju prekidali smo dužim pauzama i sa Snježnika se bez poteškoća spustili natrag do doma, gdje smo ručali i oprostili se od Risnjaka. Prije polaska kući, stali smo na poznate pite sa borovnicama kod samog ulaza u NP Risnjak, a sa livade uz obližnji ribnjak čitavo se vrijeme orila pjesma naših kritičnih bauljača koje su dodatno uljepšale dan svima koji su se ondje zatekli. Fešta se nastavila u busu i trajala čitavu vožnju kući, a kako je to zapravo bilo pokušajte si dočarati pregledom fotogalerija na našim Facebook i Instagram stranicama.

Do sljedećeg javljanja, sretni i siti bili dragi moji i lijep pozdrav! 😊🍻

Podijeli: